Η φασιστική παραχάραξη του Ελληνισμού

Το αγγλόφωνο διαδίκτυο έχει γεμίσει από ανθρώπους που προσποιούνται τους Ελληνιστές είτε για να διαδώσουν μια δική τους παραλλαγή του παγανισμού υπό το όνομα «Ελληνισμός», είτε για να προωθήσουν την ιδέα της «λευκής ανωτερότητας» και τον φασισμό. Σωστά διαβάσατε: οικειοποιήθηκαν τον όρο «Ελληνισμός» για να κάνουν προπαγάνδα υπέρ του φασισμού. Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά. Όχι, η οικειοποίηση και εργαλειοποίηση του Ελληνισμού ή του Ρωμαϊκού πολιτισμού αποτελεί μια γενική τάση στις ομάδες που προωθούν την «υπεροχή της λευκής φυλής». Στις ΗΠΑ παρατηρούμε αυτή τη στιγμή μια οργανωμένη προσπάθεια νεοφασιστών, ρατσιστικών ιδεολόγων και μπερδεμένων ανθρώπων που ορίζουν την ταυτότητά τους με βάση τη μελανίνη στο δέρμα τους να παραλογίσουν τις ακαδημαϊκές συζητήσεις και να χρησιμοποιήσουν τόσο την επιστήμη της ιστορίας, όσο και την ίδια την αρχαία ελληνική ιστορία για να προχωρήσουν την ατζέντα τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ένας λογαριασμός στο Twitter που φέρει το όνομα «The Hellenist».[1] Πρόκειται για έναν άλλο απατεώνα που ιδιοποιήθηκε το όνομα του πολιτισμού μας και διαστρεβλώνει επί καθημερινής βάσης την ιστορία του λαού μας για να προωθήσει την ιδεολογία του. Κλέβει το όνομά του πολιτισμού μας, διαφθείρει τη θρησκεία μας, αποικίζει την κληρονομιά των προγόνων μας γιατί δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει την «υπεροχή της λευκής φυλής» με άλλο τρόπο. Έτσι, ο «The Hellenist» και η παρέα του μετατρέπουν τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους σε «λευκούς», σε πολιτιστικούς προγόνους του «δυτικού πολιτισμού» και εμάς, τους πραγματικούς απογόνους, σε άσχετους τρίτους που τυχαία φέρουμε το εθνώνυμο «Έλληνας»/«Ελληνίδα». Ο «The Hellenist», που παρεμπιπτόντως δεν γνωρίζει καν τι υποδηλώνει ο όρος που χρησιμοποιεί, πιάνει στο στόμα του τον Ελληνισμό και εμφανίζεται να μιλάει εκ μέρους ακριβώς εκείνου του πολιτισμού που αποτελεί την εξουδετερωτική εναλλακτική απέναντι στην ιδεολογία του αλλά και σε κάθε άλλη μορφή πολιτικού μονοθεϊσμού.

Και όχι μόνο αυτό, η ανησυχητικά φετιχοποιημένη αντίληψή του για την «αρχαία Ελλάδα» ανατρέπεται από την ίδια την ελληνική αντίληψή της παράδοσης ως δυναμικό, ζωντανό παρόν. Ο ίδιος λοιπόν οδηγεί την παράσταση του ad absurdum, αφού ως «Ελληνιστές» ορίζονται πρόσωπα μη ελληνικής καταγωγής που είναι «Έλληνες» ως προς το έθος, τη γλώσσα και θρησκεία τους.

Αυτού του είδους οι απατεώνες είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε διαδικτυακά έργα όπως το «Pharos – Doing Justice to the Classics» για να τεκμηριώσουμε, να εκθέσουμε και να ανταποκριθούμε στις ιδιοποιήσεις του ελληνισμού από διάφορες ομάδες στις ΗΠΑ, μπερδεμένους ανθρώπους και επικίνδυνους ιδεολόγους.[2] Ιδεολόγους που παρουσιάζουν τις ιδέες τους ως «εναλλακτικές», ενώ στην ουσία πρόκειται για προϊόν αποβλήτων του μονοθεϊστικού πολιτισμού ή της εσπερίας. Ο «The Hellenist», λόγου χάρη, προτείνει στους ακόλουθους του να αντικαταστήσουν τον Ιησού με μια «παγανιστική» θεότητα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) προκειμένου να απελευθερωθούν από τον «εβραϊκό έλεγχο του μυαλού» τους. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ μονοθεϊσμού και «παγανισμού» είναι η χρήση ενός άλλου, πιο εξωτικού ονόματος για το θεό. Με αυτό το τρόπο μπορείς να διατηρήσεις τον επιβεβλημένο από τον μονοθεϊσμό πολιτισμό, τα στερεότυπα, τις ιδεολογίες, τον αντισημιτισμό σου και ταυτόχρονα να γίνεις άλλος άνθρωπος, αντικαθιστώντας απλά τον Ιησού με ένα άλλο όνομα.

Αν με τον όρο «παγανισμό» χαρακτηρίζει τον νεοπαγανισμό και τον αποκρυφισμό, έχει απόλυτο δίκιο, καθώς αυτές οι μορφές του εσωτερικού δυτικού μονοθεϊσμού δεν απαιτούν ριζική αλλαγή. Αλλά αν με τον όρο «παγανισμός» αναφέρεται τις εθνικές θρησκείες, απέχει έτη φωτός από την αλήθεια, καθώς αυτές οι θρησκείες αποτελούν μέρος του ιδιαίτερου τρόπου ζωής, της γλώσσας και εθνικής ταυτότητας του εκάστοτε έθνους. Έτσι, εάν θέλεις πραγματικά να απελευθερωθείς από τον μονοθεϊσμό, πρέπει να «αποαποικιοποιήσεις» το μυαλό σου, ξεκινώντας με λέξεις όπως «παγανισμός» και τοξικές εμμονές όπως ο αντισημιτισμός. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο Ελληνισμός αποτελεί μια ιθαγενή και άρα αυθεντική εναλλακτική απέναντι στο επικρατών φαντασιακό.

Ωστόσο, αυτό που προτείνει ο «The Hellenist» (δουλεία, παγκόσμια εξουσία των «λευκών», φασισμός κπλ.) δεν είναι κάποια «μεταμόρφωση» αλλά η «ανακύκλωση». Καταλογίζει την ανεπάρκεια του κοινοβουλευτισμού στη δημοκρατία και ενδύθηκε τον μανδύα του Ελληνισμού για να αντλήσει «γοητεία» από την ελληνική ιστορία, ενώ στην ουσία προσδοκά κάτι τελείως διαφορετικό («Οι Ναζί έχασαν επειδή αγκάλιασαν τον Χριστό. Εμείς θα κερδίσουμε επειδή δεν κάνουμε κάτι τέτοιο»). Υπάρχει μια ελληνική έκφραση που χαρακτηρίζει τέλεια την κουτοπονηριά του: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», που πάει να πεί πως μια επιφανειακή αλλαγή (ρούχα, ονόματα, όροι) δεν υποδηλώνει αλλαγή χαρακτήρα, αφού τα κλισέ παραμένουν τα ίδια, όπως τόνισε ο πολύ σωστά ο Βλάσης Γ. Ρασσιάς μιλώντας για τον πολιτικό μονοθεϊσμό.[3] Ο ίδιος ο «Hellenist» είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτής της απλής αλήθειας.

Ο άνθρωπος πίσω από τον λογαριασμό «The Hellenist» διαστρεβλώνει και καπηλεύεται τον πολιτισμό μας για να προπαγανδίσει τη φασιστική του δυστοπία. Μετά την κατοχή της Ελλάδας από τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να καταλάβει: ο φασισμός είναι εχθρός του ελληνισμού. Οι δραστηριότητες του νεοφασιστικού παγανιστή «The Hellenist» απλώς υπογραμμίζουν αυτή την ιστορική αλήθεια. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους ελληνόφωνους συνεργάτες του φασισμού.

Θιασώτες άλλων μορφών του πολιτικού μονοθεϊσμού έχουν επίσης προβεί σε παρόμοιες ενέργειες ιδιοποίησης της ελληνικής ιστορίας και θρησκείας από διαφορετικό μετερίζι, με δύο από τα πιο γνωστά παραδείγματα να είναι η «Aliakai» και «Xenia Declaration». Αλλά σε αντιδιαστολή με την «Aliakai» και τον εγκέφαλο πίσω από την «Xenia Declaration» (οι ενέργειες των οποίων φαντάζουν πιο «αθώες», ενώ είναι εξίσου διαστρεβλωτικές), οι φασίστες στηρίζονται σε μια μακρά «παράδοση» πολιτισμικής οικειοποίησης, παραχάραξης και διαστροφής του ελληνισμού. Ως εκ τούτου, πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη επαγρύπνηση εδώ.

Είπαμε και ξαναλέμε, ο Ελληνισμός είναι μια αυθεντική εναλλακτική απέναντι στην εσπερία, ανατολή και Ρωμιοσύνη. Έχει τα δικά του συμφέρονται και τους δικούς του στόχους. Είναι ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, η ιστορία, τα έθιμα, η μουσική, αρχιτεκτονική, κουζίνα και εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ η μασκότ οποιασδήποτε οργανωμένης παραφροσύνης, ιδίως εκείνης που κατέσφαξε το λαό μας, άρπαξε αρχαιότητες και παραχάραξε την ελληνική ιστορία για να «στολίσει» την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.[4]

Ο Ελληνισμός δέχεται επίθεση – είναι καιρός ο ελληνικός λαός να αντεπιτεθεί. Δεν θα παραδώσουμε τον πολιτισμό μας στους εχθρούς μας, ούτε στους ελληνόφωνους συνεργάτες τους. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ τα φασιστικά εγκλήματα κατά του λαού μας.[5]

[1] «The Hellenist»

[2] Pharos – Doing Justice to the Classics

[3] O Βλάσης Ρασσιάς για τον «Εφηρμοσμένο μονοθεϊσμό»

[4] Γιοάν Σαπουτό: Η παραχάραξη της αρχαιότητας από τους ναζί

[5] Τα εγκλήματα του ναζισμού στην Ελλάδα 1941-1944